Pomoc w walce z cukrzycą – dieta
Osoby cierpiące na cukrzycę doskonale zdają sobie sprawę jak wiele czynników ma wpływ na przebieg tej choroby. Aktywny tryb życia, a także odpowiednia dieta mogą okazać się kluczowe w profilaktyce jak i w leczeniu cukrzycy. Jaka dieta jest pomocna w walce z cukrzycą?
Dieta cukrzycowa
Podstawę diety cukrzycowej stanowią tak zwane zasady zdrowego żywienia, czyli regularne spożywanie posiłków, odpowiednie nawodnienie, produkty bogate w składniki odżywcze, a dodatkowo aktywność fizyczna.
Dieta towarzysząca cukrzycy powinna bazować głównie na produktach o jak najniższym stopniu przetworzenia i niskim indeksie glikemicznym: chleba razowego, makaronu z pełnego ziarna, surowych warzyw i owoców, naturalnego nabiału i jego przetworów, a w umiarkowanej ilości także orzechów, pestek i tłuszczów roślinnych.
Należy pamiętać, że indeks glikemiczny niektórych składników może zmienić się w czasie obróbki kulinarnej.
Wspomaganie leczenia cukrzycy dietą jest dostosowywane indywidualnie oraz uzależnione od wielu czynników. Szczególną uwagę zwraca się na m.in.:
- kaloryczność posiłków w ciągu dnia i zbilansowany podział energii pochodzącej z węglowodanów, tłuszczy, białek;
- odpowiednią podaż witamin, składników mineralnych i fitozwiązków;
- produkty, które należy ograniczyć, wyeliminować lub wprowadzić do diety.
Dieta w cukrzycy – na co zwrócić uwagę?
Dieta powinna także być dopasowana do preferencji żywieniowych pacjenta, aby jej przestrzeganie było komfortowe i łatwe. Dodatkowo należy uwzględnić także:
- typ cukrzycy (przeczytaj więcej na: https://www.szkoladiabetyka.pl/cukrzyca/),
- przyjmowane leki
- cechy fizjologiczne pacjenta takie jak wiek, płeć i budowę ciała,
- styl życia i aktywność fizyczną.
Aby osiągnąć pełną skuteczność terapii dietą, ważne jest aby skrupulatnie monitorować postępy i efekty terapii. Dobrze jest pozostać pod nadzorem dietetyka, który określi fachową strategię żywieniową, a także nauczy wydzielać i obliczać skład posiłków.
Produkty polecane przy diecie cukrzycowej
Na liście produktów, które powinny być uwzględnione przy cukrzycy, znajdują się między innymi naturalny nabiał i jego przetwory, warzywa, produkty zbożowe, mięso oraz ryby. W umiarkowanych ilościach można uwzględnić także owoce. Warto zamienić także cukier na bardziej przyjazne diabetykom zamienniki jak ksylitol lub stewia.
Produkty, których warto unikać w cukrzycy
Wśród produktów, niewskazanych cukrzykom, wymienia się przede wszystkim słodzone przetwory mleczne, suszone owoce, większość produktów zbożowych i inne wypieki cukiernicze, tłuste mięso i niskiej jakości wędliny oraz kiełbasy, a także cukier, miód, słodycze i słodzone napoje gazowane.
Dzięki temu możliwe będzie uzyskanie i utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi, oraz osiągnięcie optymalnego poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego.