Dieta w ciąży – co szkodzi dziecku? co jeść w ciąży?
Dieta w ciąży – podstawowe informacje dotyczące żywienia
Dbanie o prawidłową dietę w czasie ciąży, to kluczowy aspekt, jeśli chodzi o zdrowie zarówno kobiety, jak i odpowiedni rozwój dziecka. Wiedza na temat tego co szkodzi, a co jest niezbędne bardzo często jednak gubi się w ogromnej ilości mitów i nieprawdziwych informacji. Jakie są zatem przeciwskazania, a co wręcz trzeba wprowadzić do diety w tym wyjątkowym okresie?
Różnorodność składników odżywczych
Urozmaicone odżywianie bogate w składniki z każdej grupy produktów spożywczych, to podstawa. Zaczynając od warzyw i owoców w postaci surowej, produktów zbożowych (najlepiej z pierwszego przemiału), dodając produkty mleczne i mięsa, kończąc na tłuszczach roślinnych i rybach. Niedobory składników odżywczych w diecie w czasie ciąży mogą prowadzić do chorób takich jak osteoporoza, czy niedokrwistość. Dlatego w tym okresie przemyślane żywienie jest tak ważne.
Zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy
W czasie ciąży zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy znacząco wzrasta. Najważniejsze elementy i ich źródła, to przede wszystkim:
- Żelazo (jaja, mięso)
- Jod (ryby)
- Magnez (kasza gryczana, czekolada gorzka)
- Kwasy tłuszczowe omega 3 (tłuszcze roślinne, ryby)
Ważnym składnikiem diety w czasie ciąży jest również kwas foliowy, którego niedobór może spowodować nieprawidłowości w rozwoju płodu.
Czego należy unikać w czasie ciąży?
Całkowity zakaz spożywania alkoholu i palenia papierosów, to nie tylko najbardziej powrzechna wiedza dotycząca przeciwskazań w diecie w czasie ciąży, ale również dwa działania najbardziej utrudniające prawidłowy rozwój dziecka. Ograniczeń jest jednak dużo więcej. Do składników najbardziej szkodliwych należą:
- sól, której nadmiar może powodować nadciśnienie tętnicze
- nadmiar cukru i szkodliwych tłuszczów, które można znaleźć w produktach typu fast food, czy słodyczach
- podroby, których spożywanie może przyczynić się do wad rozwojowych płodu
- surowe mięso, czy produkty krwiste, poprzez wysokie ryzyko zatrucia listeriozą lub toksoplazmozą
- kawa i inne napoje energetyczne
a co z owocami morza? bo ja w ciązy dostałam zakaz ich spożywania