Tokoferol – czym jest i jakie posiada właściwości?
Tokoferol – za tą dziwnie brzmiącą nazwą kryje się substancja, która wykazuje aktywność bliską aktywności witaminy E. Obecnie Tokoferole występują w kilku dodatkach, oznaczane w numerach od E306 do E309 jako dodatki do żywności. Mimo, że wiele osób nie zdaje sobie z ich szerokiego zastosowania, to jednak pojawiają się w żywności, kosmetykach i dlatego warto się im bliżej przyjrzeć.
Czym jest tokoferol?
Tokoferol to substancja, za którą kryć się mogą różne związki. Niezależnie od dokładnej charakterystyki, jest to jednak jeden ze związków wchodzących w skład witaminy E i wykazuje aktywność biologiczną, która jest jej bliska. Końcówka ol w nazwie sugeruje, że związek ten należy do grupy alkoholi. Tokoferol to jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, występujących w naturze, który w formie syntetycznej także stosowany jest jako dodatek do żywności i kosmetyków, a także jako suplement diety.
Gdzie tokoferol występuje naturalnie?
Tokoferol, jak zostało wskazane, to substancja naturalnie występująca, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Występuje głównie w roślinnych surowcach, które stanowią bazę do olejów. Dlatego w największych ilościach występują w olejach, tam gdzie znajduje się duża dawka witaminy E. Wymienić wystarczy oleje słonecznikowy, rzepakowy, sojowy i oliwę z oliwek, ale również migdały, orzechy, awokado, masło, ryby, żółtko jaja i ziarna zbóż.
Właściwości tokoferoli
Substancje określane jako tokoferole charakteryzują się istotnym znaczeniem dla funkcjonowania organizmu. Jako dodatki do żywności stosowane są jako w pełni bezpieczne dla organizmu. Jest to substancja, która ma charakter przeciwutleniacza, dlatego chroni przed oksydacją.
W przypadku braków witaminy E w organizmie trzeba liczyć się z takimi problemami jak:
- pogorszenie koncentracji,
- uszkodzenie neuronów,
- większa podatność na choroby,
- niepłodność u mężczyzn,
- poronienia u kobiet,
- większe ryzyko chorób serca,
- nawracające stany zapalne organizmu.
Zastosowanie Tokoferolu jako suplementy diety
Osoby, które zmagają się z niedoborami witaminy E i w związku z tym mają problemy zdrowotne, które zostały powyżej wskazane mogą zdecydować się na przyjęcie tokoferolu w formie suplementu diety. To doskonały wybór dla tych, którzy nie są w stanie naturalnymi źródłami uzupełnić występujących niedoborów. Sięgnięcie po Tokoferol w formie suplementu może mieć pozytywny wpływ na organizm. Wystarczy wspomnieć takie kwestie jak:
- zmniejszenie poziomu złego cholesterolu LDL,
- działanie profilaktyczne zmniejszające ryzyko miażdżycy,
- ochrona przed rozwojem cukrzycy,
- zmniejszenie ryzyka nadciśnienia tętniczego krwi,
- usuwanie wolnych rodników,
- ochrona przed rozwojem nowotworów.
Dawkowanie suplementów zawierających tokoferol
Tokoferol w formie suplementu powinno się stosować w dawkach wskazanych przez producenta. W niedoborach witaminy E zaleca się stosowanie go u dzieci w dawce do 200 mg na dzień, natomiast w przypadku osób dorosłych zalecana dawka to do 500 mg na dzień. Bardzo polecany jest tokoferol Swanson, czyli suplement diety, który dostępny jest w sklepie https://www.witaminyswanson.pl. Sprawdź i przekonaj się, jak dobroczynny wpływ na działanie organizmu ma suplementacja tokoferolu!
Stosowanie tokoferoli jako dodatków do żywności i kosmetyków
Działanie tokoferoli jako składników przeciwutleniających sprawia, że wykorzystywane są w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Główne charakteryzują się one działaniem konserwacyjnym. W produktach, gdzie występuje tłuszcz to one chronią przed ich jełczeniem. Dzięki zastosowaniu ich w składzie sprawia, że podnosi się trwałość takich wyrobów.
W produktach spożywczych, tokoferole występują w czterech formach:
- E306 – mieszanina tokoferoli,
- E307 – alfa-tokoferol,
- E308 – gamma-tokoferol,
- E309 – delta-tokoferol.
W tej formule przede wszystkim występują jako dodatek do produktów mlecznych, olejów, margaryn, przetworów mięsnych i gotowych zup. Mogą się pojawiać także w wyrobach z kakao. To co należy wyraźnie podkreślić ich stosowanie jest w pełni bezpieczne. W przypadku tokoferoli dodawanych do jedzenia ich dawka nie powinna przekraczać 1,5-2 mg na każdy kilogram masy ciała.
W przypadku kosmetyków, tokoferole stosowane są w dwóch przypadkach. Mogą być wykorzystywane jako konserwant, który podnosi ich trwałość, jednak częściej wykorzystywane są one jako taka substancja, która będzie miała formę poprawiającą kondycję skóry. Witamina E, w której znajdują się tokoferole jest właśnie nazywana witaminą młodości i ma pozytywny wpływ na wygląd skóry. To czy tokoferole są stosowane w danym produkcie jako konserwant czy jako substancja czynna, będzie uzależnione od ich stężenia i to warto sprawdzić. Jeśli stężenie jest w granicach od 0,1 do 1% w produkcie, to jest to substancja czynna. Jeśli ta dawka będzie w mniejszej ilości to tokoferole będą wyłącznie pełniły funkcję konserwującą dany produkt.