Syrop z cebuli i czosnku – jak zrobić? Na co pomaga?

   Okres jesienno-zimowy to czas przeziębień, kataru, kaszlu i bólu gardła. Jeżeli objawy nie są jeszcze bardzo silne, a my nie chcemy wydawać pieniędzy na kolejne lekarstwa warto zastanowić się nad naturalnymi i dużo tańszymi lekami, które zazwyczaj trzymamy w swojej kuchni. Jednym z najlepszych sposobów na poprawę swojej odporności jest syrop z cebuli i czosnku. Jak zrobić i na co pomaga taki syrop?

Właściwości cebuli i czosnku

   Cebula i czosnek to warzywa, których właściwości znane są już od czasów starożytnych. Często dodajemy je do różnych dań, ale nie zdajemy sobie sprawy jak wiele w sobie mają cennych składników i dlaczego warto często po nie sięgać. Zarówno cebula jak i czosnek działają bakteriobójczo, antywirusowo i antygrzybiczo. Oba warzywa posiadają witaminę C, B1, B2, liczne składniki mineralne i oba wspomagają układ trawienny. To dlatego czosnek i cebula uważane są za naturalne antybiotyki i warto je spożywać nie tylko w czasie choroby, ale też na co dzień, kiedy chcemy po prostu zwiększyć swoją odporność. Jest to też bezpieczny lek, bo mogą go z powodzeniem stosować dzieci i kobiety w ciąży. Nie każdy lubi spożywać te warzywa w stanie surowym, ale dla takich osób jest rozwiązanie – syrop.

Syrop z cebuli i czosnku – jak zrobić?

   Istnieje kilka przepisów na syrop z cebuli i czosnku, a różnią się dodatkami. Aby wykonać taką miksturę potrzebujemy:

– dwie lub trzy cebule

– dwa  ząbki czosnku

– dwie-trzy łyżki cukru lub miodu (można również użyć ksylitol bądź syrop klonowy).

   Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i wkładamy do wyparzonego wcześniej słoika. Następnie posypujemy je cukrem lub zalewamy miodem. Zamykamy słoik i odstawiamy na kilka godzin lub na noc, aby warzywa puściły swój sok. Miksturę możemy później przecedzić przez sito. Syrop z cebuli i czosnku jest wówczas gotowy do spożycia.

   Dla wzmocnienia efektu możemy dodać kilka innych składników, które również posiadają wiele cennych składników prozdrowotnych. Należą do nich: cytryna, cynamon, goździki oraz imbir. Jak często stosować syrop z cebuli i czosnku? Jeżeli nie jesteśmy chorzy i chcemy go spożywać tylko dla wzmocnienia odporności to wystarczy jedna łyżeczka dziennie. W trakcie rozwijającej się choroby dawkę należy zwiększyć do trzech łyżeczek dziennie. Odlany syrop w szczelnie zamkniętym słoiku i lodówce można przechowywać nawet do dwóch tygodni. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *